Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
blessure tijdens het sporten op een voetbalveld wie is aansprakelijk

Heb jij een ander geblesseerd? Wie is aansprakelijk?

Wie graag en regelmatig sport, weet dat sport risico’s met zich meebrengt en dat er regelmatig wat mis kan gaan. Wanneer je eigen spullen kapot gaan of je jezelf blesseert is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Maar schade toebrengen aan een ander is misschien nog wel vervelender. Zorg voor een goede aansprakelijkheidsverzekering voor sport en spel. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Aansprakelijkheid in sport

Binnen sport is het vaak een beetje ingewikkeld om te kunnen zeggen wie er nou precies aansprakelijk is. Uiteraard geldt dat alleen voor schade die per ongeluk is toegebracht. Bij schade die met opzet is toegebracht ligt de aansprakelijkheid overduidelijk bij de toebrenger. Bij onopzettelijke schade zou je enerzijds kunnen zeggen dat de toebrenger aansprakelijk is, maar je kan ook zeggen dat het slachtoffer zelf ook een zekere verantwoordelijkheid heeft. Sporten neemt risico met zich mee en daar moet je nou eenmaal rekening mee houden als je besluit een sport te beoefenen.

tijdens het sporten iemand blesseren

Hoe zit dat met kinderen?

Als jouw kinderen schade aan een ander toebrengen, ben jij aansprakelijk (mits je kind onder de 16 is). Jouw kinderen vallen onder jouw aansprakelijkheidsverzekering, bekijk hier de kosten van deze verzekering. Bij kinderen onder de 14 wordt zowel opzettelijke als onopzettelijke schade vergoed, bij kinderen tussen 14 en 16 alleen de onopzettelijke schade. Zodra jouw kind de leeftijd van 16 passeert wordt het bekwaam genoeg geacht om zelf de verantwoordelijkheid op zich te nemen en zelf aansprakelijk te zijn voor toegebrachte schade. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt voor het hele gezin kan jouw kind daar tot de leeftijd van 26 van meeprofiteren.

Is verzekeren een goed idee?

Hoewel het in sport en spel altijd lastig is om te zeggen wie er nou precies aansprakelijk is (in sommige gevallen is het zelfs moeilijk te bepalen of er nou opzet in het spel was of niet) is het afsluiten van een goede aansprakelijkheidsverzekering hoe dan ook een goed idee. Deze dekt namelijk niet alleen de schade die je een ander per ongeluk toebrengt tijdens sport en spel, maar ook alle andere schade die je een ander onopzettelijk toebrengt. Zeker als je kinderen of huisdieren hebt, is een aansprakelijkheidsverzekering een goed idee. Kortom: tijdens sport en spel is het lastig te bepalen bij wie de verantwoordelijkheid ligt, dat moet echt per situatie bekeken worden. Toch is het een slim idee om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.