Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Vrouw die sit-ups doet

Fitnessmateriaal voor thuis

Heb jij niet de motivatie om meermaals per week je tas in te pakken om naar de sportschool te gaan? Dan is thuis trainen natuurlijk een goed alternatief. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om thuis een kamer in te richten, waar ze meermaals per week kunnen werken aan hun gezondheid. Aangezien thuis trainen natuurlijk ontzettend veel voordelen biedt, is het dus ook niet zo heel erg vreemd dat het aantal mensen dat hiervoor kiest toeneemt. Naast de vrijheid die je hebt, is het in verhouding vaak ook een stuk voordeliger. Uiteraard dien je wel de nodige investeringen te doen, maar een maandelijks terugkerend abonnement van vaak enkele tientjes komt hiermee te vervallen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste materialen voor thuis hebt?

Wat heb je allemaal nodig?

Wanneer je serieus thuis aan de slag wilt met sporten, dan zijn een paar items onmisbaar. Los van het feit dat het natuurlijk ook voor een deel afhangt van je uiteindelijke doelen, zijn bepaalde materialen geschikt voor ieder doel. Zo is het aan te raden om een set dumbbells aan te schaffen, een halterstang met gewichten en een halterbank. Op deze manier kun je namelijk zo goed als alle spieren in je lichaam trainen en kun je serieuze resultaten boeken met een relatief lage investering. Wil je het wat serieuzer aanpakken, dan kun je ook kiezen voor een power rack. Zo kun je niet alleen bankdrukken, maar ook squaten en eventueel jezelf optrekken om zo ook gebruik te kunnen maken van je eigen lichaamsgewicht.

Dumbbells

Op het moment dat je serieus thuis wilt kunnen trainen en dus wilt kunnen werken aan je spieren, dan zijn dumbbells onmisbaar. Zo kun je namelijk ontzettend veel verschillende oefeningen doen en zo bijna alle spiergroepen trainen. Ook wanneer je alleen aan je conditie wilt werken, is een set dumbbells absoluut aan te raden. Wist je namelijk dat spieren meer calorieën verbranden, waardoor je dus ook sneller afvalt? Niet voor niets is de combinatie kracht en cardio daarom ook zeker aan te raden en het meest efficiënt voor echt vetverlies. Het voordeel aan dumbbells, is dat je niet direct een enorm gewicht hoeft aan te schaffen. Door te kiezen voor bumper plates, kun je naarmate je sterker wordt, steeds een paar schijven aanschaffen en zo je uitgaves verspreiden over een langere periode.

Fitnessbank

Dumbbells zijn natuurlijk handig, maar zonder fitnessbank beperk je jezelf enorm in het aantal oefeningen dat je zou kunnen uitvoeren. Het is daarom dus ook aan te raden om een fitnessbank aan te schaffen die verstelbaar is, zodat je nog meer spiergroepen kunt trainen. Let er hierbij wel op dat je goed kijkt naar het type bankje en niet zomaar een bankje aanschaft. Zo is het aan te raden ook te kijken naar de stevigheid van het bankje, zodat je zeker weet dat je comfortabel en vooral veilig kunt trainen. Vooral wanneer je wat zwaarder gaat trainen, is het niet fijn dat je fitnessbank met je meebeweegt.

Tegels

Zonder dat we het ons vaak realiseren, is de vloer van essentieel belang tijdens het doen van verschillende oefeningen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een harde ondergrond niet altijd even prettig is. Door te kiezen voor speciale rubberen tegels, bescherm je niet alleen de vloer tegen beschadigingen, maar zal je ook merken dat het sporten een stuk comfortabeler is. Vooral wanneer je bijvoorbeeld aan de slag gaat met touwtjespringen om te werken aan je conditie, wordt iedere sprong die je maakt geabsorbeerd door deze tegels. Doe je dit niet, dan loop je veel sneller het risico op een vervelende blessure.

Ga ook aan de slag met cardio

Naast krachttraining, is ook cardio natuurlijk van belang. Waar je je met krachttraining vooral focust op het trainen van je spieren, is cardio van belang voor het trainen van je conditie. Een goede manier om dit te doen, is bijvoorbeeld op een hometrainer, loopband of fitness trampoline. Vooral fitness trampolines zijn ontzettend populair om mee te trainen. Op deze manier train je namelijk een stuk intensiever en kun je direct meerdere spiergroepen in je lichaam aanspreken. Het is dus als het ware een combinatie van cardio en kracht.

Maak een schema voor jezelf

Thuis trainen vergt de nodige discipline. Des te belangrijker is het dus om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk gaat trainen. Het is namelijk een stuk gemakkelijker om een keer een training thuis over te slaan, dan wanneer je naar een sportschool gaat. Wanneer je er namelijk dan toch bent, kun je maar net zo goed wat gaan doen. Wen jezelf daarom dus ook aan om een schema voor jezelf te maken met dagen en tijden die jij thuis gaat trainen. Uiteraard kan het altijd een keer voorkomen dat je een training verschuift, want juist dat maakt het dat thuis sporten voor veel mensen zo ideaal is.

Train niet alleen

Ondanks het feit dat thuis sporten je ontzettend veel vrijheid geeft, doe je er verstandig aan om niet alleen te gaan trainen. Je zult namelijk merken dat wanneer je met een maatje traint, je een stuk gemotiveerder bent en ook veel minder snel een training overslaat. Zorg er dus voor dat je een trainingsmaatje vindt, waarmee jij samen thuis kunt sporten. Je zult namelijk niet alleen merken dat het een stuk gezelliger is, dan wanneer je alleen traint, maar het komt ook je uiteindelijke resultaten ten goede.