Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Sport blessure met voetbal

Blessures door sporten: wat voor gevolg heeft het voor mijn zorgverzekering?

Wanneer je een blessure hebt opgelopen met je sport, dan wil je graag op een goede manier geholpen worden. Ongeacht of het nu om een kleine of grote blessures gaat, je zorgverzekering is hetzelfde. Hieronder lees je precies wat voor invloed verschillende soorten blessures kunnen hebben op je zorgverzekering.

Eigen risico

Het eerste waar je naar moet kijken is je eigen risico. Bij het afsluiten van een zorgverzekering kies je altijd een bedrag wat onder eigen risico valt. Je zorgpremie kan daardoor hoger of juist lager zijn. Ook kan de zorgpremie per verzekeraar sterk verschillen. gebruik daarom een vergelijker zoals poliswijzer.nl/zorgverzekering om gemakkelijk zorgverzekeringen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je een zorgverzekering kiest die bij jou past.

Wanneer je bijvoorbeeld verkeerd bent geland met je enkel, dan is het dus verstandig om een afspraak bij de dokter te maken. Mocht je vervolgens doorverwezen worden naar het ziekenhuis, dan worden de overige kosten van jouw eigen risico afgetrokken. Wanneer je meer kosten hebt gemaakt dan je eigen risico, dan wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar. Zorg daarom dat je een eigen risico instelt dat haalbaar is voor jouw situatie, zodat je zonder zorgen een eventuele blessure op kunt vangen. 

Fysioafspraken

Naast je eigen risico, kan het ook zijn dat je in je aanvullende verzekering hebt gekozen voor een aantal fysioafspraken. Wanneer je na je blessure gebruik moet maken van de fysio en je hebt afspraken in je vaste pakket staan, kijk dan goed bij welke fysio je volledig verzekerd bent. Sommige verzekeraars zijn namelijk niet verbonden met specifieke fysio’s. Is jouw verzekeraar verbonden met jouw fysio? Dan weet je zeker dat het goed zit. Je kunt dan met een gerust hart naar de fysio gaan en je afspraken opmaken. Had je aan het begin van het jaar negen fysioafspraken? Dan kun je dus negen keer gratis naar de fysio.

Heb je nou geen aanvullende verzekering voor de fysio? Dan moet je erop voorbereid zijn dat je alle behandelingen zelf moet gaan betalen. Zorg dus wel dat je hier goed over nadenkt, zodat je de mogelijke rekeningen je geen financiële kopzorgen opleveren.

Traumaverwerking

Mocht het zo zijn dat je door een blessure een trauma hebt opgelopen, dan is het voor jou wellicht ook fijn om het trauma te kunnen verwerken. Je kunt dan bijvoorbeeld naar een therapeut gaan die hierin gespecialiseerd is. Wanneer je alleen een basisverzekering hebt, wordt dit echter niet vergoed. Met een aanvullende verzekering kan het zijn dat de afspraken hiervoor wel worden vergoed. Lees wel altijd eerst de voorwaarden door om te achterhalen hoe dit bij jouw zorgverzekeraar is geregeld.

Conclusie

Hoewel een basis zorgvezekering met maximaal eigen risico een lage maandelijkse zorgpremie met zich meebrengt, kan het ook betekenen dat je juist veel moet betalen in geval van een blessure. Probeer daarom goed voor jezelf te bepalen hoe groot je risico op blessures is. Ook is het belangrijk om je financiële situatie goed te analyseren. Heb je geen ruimte om hoge medische kosten zelf op te vangen? Dan kan een aanvullende verzekering je meer zekerheid bieden.