Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin
vingers knakken

Vingers knakken: slecht of niet?

Misschien doe je het zelf regelmatig of ken je iemand die het vaak doet: vingers knakken. Voor sommige een heel onprettig geluid en voor andere juist totaal niet. De meningen zijn verdeeld over wat het knakken van je vingers nu echt doet. De een zegt dat het heel slecht is en je direct moet stoppen, de ander zegt dat het geen kwaad kan. Tijd om eens wat meer te weten te komen over het knakken van je vingers en of het slecht is of niet.

Wat is het knakken van de vingers?

Vingers knakken maakt een kenmerkend geluid, wat vaak niet te missen is. Wanneer je de vingers knakt, worden de gewrichten heel snel uit elkaar getrokken. Hierdoor ontstaat er als het ware een soort ‘pop’ geluid. Dit geluid wordt door veel mensen als zeer onprettig ervaren, omdat ze het associëren met botten. Dit heeft echter niets met botten te maken. Gelukkig maar.

Wat nu precies hetgeen is dat dit geluid maakt, is tot op heden nog steeds niet 100% duidelijk. We kunnen echter met grote waarschijnlijkheid zeggen dat het geluid ontstaat doordat druk wordt opgebouwd in het kapsel van het gewricht. Er zit dus als het ware een soort bubbel in de gewrichten, die ineens wordt losgetrokken. Naar alle waarschijnlijkheid zorgt dit voor het geluid dat je hoort wanneer je je vingers knakt.

Vlak nadat je je vingers hebt geknakt zul je merken dat het je niet direct lukt om dit nogmaals te doen. Het duurt namelijk een tijdje voordat er weer een nieuwe bubbel gevormd moet worden. Dit kan vaak nog een minuut of 20 duren.

blauw licht filter bril
Ook interessant: Blauw licht filter bril: onzin of effectief?

Waarom knakken mensen hun vingers?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom mensen hun vingers knakken. De meest voor de hand liggende reden is het gevoel dat je er van krijgt. Sommige mensen ervaren namelijk een gevoel van verlichting in de gewrichten. Of dit ook daadwerkelijk zo is moet nog blijken. Daar is namelijk nog geen bewijs voor gevonden. Desalniettemin kan de gedachte dat het voor verlichting zorgt ook daadwerkelijk voor verlichting zorgen, door de werking van het placebo-effect.

Ook zijn er mensen die hun vingers knakken omdat ze het een prettig geluid vinden. Al zijn de mensen eromheen het daar vaak niet mee eens. Ook kan het simpelweg een gewoonte zijn geworden. Wanneer je bijvoorbeeld op iets moet wachten of stevig moet nadenken. Ook kan het een gewoonte zijn om je vingers te knakken als je stress of nervositeit ervaart. Denk hierbij aan spanning voorafgaand aan een sollicitatiegesprek of eerste date.

Is vingers knakken slecht?

Er is geen bewijs dat het knakken van de vingers slecht voor je is. Ook is er geen bewijs aangetoond dat vingers knakken artritis kan veroorzaken. Uit een artikel in 2017 van de Revue Médicale Suisse, een gerenommeerd Zwitsers medisch tijdschrift, blijkt dat uit de huidige beschikbare studies niet geconcludeerd kan worden dat het schade kan veroorzaken.

Daarnaast is er nog het verhaal van dokter Robert L. Swezey, die voor 50 jaar lang de vingers van één hand wel knakte, terwijl hij dit bij zijn andere hand niet deed. Na die 50 jaar bleek er geen enkel verschil zichtbaar te zijn tussen beide handen.

Al met al kunnen we dus concluderen dat het in de meeste gevallen niet slecht is. Uiteraard kunnen er altijd uitzonderlijke situaties zijn waarin iemand het wellicht beter niet kan doen, maar in een normaal scenario zal het geen kwaad kunnen om je vingers te knakken.

zonlicht
Ook interessant: Zonlicht: hoe goed of slecht is het?

Zijn er bijwerkingen?

Artritis werd altijd genoemd als bijwerking van het vingers knakken. Echter, met de huidige kennis die we hebben kunnen we dus concluderen dat dit niet het geval is. Er zijn verder dan ook geen bijwerkingen bekend van het knakken van (gezonde) vingers. Wel zou het in theorie kunnen gebeuren dat je een vinger uit de kom trekt, maar ook dat zal niet snel gebeuren.

Heb je al onderliggende klachten aan je handen, zoals bijvoorbeeld artritis? Dan is het aan te raden je arts hierover te raadplegen. Ook als je merkt dat er onverhoopt toch bijwerkingen zouden ontstaan van het knakken is het aan te raden contact op te nemen met je arts. Wellicht heb je dan namelijk een aandoening waardoor je alsnog bijwerkingen bent gaan ervaren.

Verschil tussen vingers knakken en kraken

Er is een groot verschil tussen vingers knakken en vingers kraken. Het kraken van de vingers kan namelijk betekenen dat er botten tegen elkaar schuren. Zoals je net hebt gelezen is dat bij knakken niet het geval, omdat het enkel om een bubbel tussen je gewrichten gaat.

Merk jij dat je vingers wel echt kraken, dan is het aan te raden om je huisarts eens te bellen. Mogelijk heb je een (beginnende) aandoening waar je nog niet vanaf wist.

Koud douchen
Ook interessant: Koud douchen, hoe gezond is het?

Veelgestelde vragen

We sluiten deze blog af met een aantal veelgestelde vragen over het knakken van vingers. Heb jij dit artikel en onderstaande vragen gelezen en zit je alsnog met een vraag? Laat deze dan onderaan deze pagina achter. Wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden voor je. Wil je meer van zulke artikelen lezen? Bekijk dan hier alle gezondheid blogs.

Hoe vaak kun je je vingers knakken?

Na de eerste keer knakken lukt het vrijwel nooit om het direct nog een keer te doen. Dit komt doordat je de bubbel in het gewrichtskapsel hebt losgemaakt en deze weer opnieuw gevormd moet worden. Dit kan gemiddeld gezien zo’n 20 minuten duren voordat je vingers weer kunnen knakken.

Hoe stop ik met het knakken van mijn vingers?

Wanneer je vaak je vingers knakt door stress of nervositeit is het verstandig te achterhalen waarom je deze gevoelens ervaart. Je kunt daarnaast proberen iets anders als gewoonte aan te leren. Denk hierbij aan het knijpen op een stressballetje of andere vergelijkbare methodes om jezelf af te leiden.

Waarom voelt het fijn om de vingers te knakken?

De exacte reden waarom mensen verlichting ervaren wanneer ze hun vingers hebben geknakt is nog niet helemaal duidelijk. De gedachte eerst was dat er meer ruimte zou zijn voor de gewrichten, maar dit kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden. Al met is er nog veel onduidelijk over dit gevoel.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *