Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
vingers knakken

Is vingers knakken slecht of niet?

Misschien doe je het zelf regelmatig of ken je iemand die het vaak doet: vingers knakken. Voor sommigen is het een heel onaangenaam geluid, terwijl anderen er totaal geen last van hebben. Er zijn verschillende meningen over wat het knakken van je vingers precies betekent. Sommigen beweren dat het schadelijk is en dat je er onmiddellijk mee moet stoppen, terwijl anderen zeggen dat het geen kwaad kan. Laten we eens nader bekijken wat het knakken van je vingers inhoudt en of het echt slecht voor je is.

Wat is het knakken van de vingers?

Het knakken van de vingers produceert een opvallend geluid dat vaak moeilijk te negeren is. Dit geluid ontstaat wanneer je de gewrichten van je vingers snel uit elkaar trekt. Het resulteert in een ‘pop’-geluid, dat veel mensen als onaangenaam ervaren, vooral omdat ze het associëren met botten. Gelukkig heeft dit geluid echter niets met botten te maken.

De exacte oorzaak van het geluid is nog niet volledig begrepen, maar de meest waarschijnlijke verklaring is dat het ontstaat door drukopbouw in het gewrichtskapsel. In de gewrichten vormt zich een soort luchtbel die plotseling wordt vrijgegeven, wat het kenmerkende knakgeluid veroorzaakt.

Na het knakken van je vingers zul je merken dat je niet meteen opnieuw kunt knakken. Dit komt omdat het even duurt voordat er opnieuw een luchtbel in het gewricht wordt gevormd, wat meestal ongeveer 20 minuten kan duren.

Waarom knakken mensen hun vingers?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun vingers knakken. De meest voor de hand liggende reden is het gevoel van verlichting dat het kan geven. Sommige mensen ervaren namelijk een gevoel van ontspanning in de gewrichten na het knakken. Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat dit echt verlichting biedt, kan de gedachte alleen al dit gevoel veroorzaken door het placebo-effect.

Daarnaast zijn er mensen die hun vingers knakken omdat ze het geluid prettig vinden, hoewel de mensen om hen heen het daar vaak niet mee eens zijn. Voor sommigen is het knakken van de vingers simpelweg een gewoonte geworden, bijvoorbeeld tijdens het wachten of diep nadenken. Het kan ook een manier zijn om met stress of nervositeit om te gaan, zoals de spanning voorafgaand aan een sollicitatiegesprek of een eerste date.

Man is vingers aan het knakken

Is vingers knakken slecht?

Er is geen bewijs dat het knakken van de vingers schadelijk is. Ook is er geen bewijs dat het knakken van de vingers artritis kan veroorzaken. Volgens een artikel uit 2017 in de Revue Médicale Suisse, een gerenommeerd Zwitsers medisch tijdschrift, blijkt uit de huidige beschikbare studies dat het knakken van de vingers geen schade veroorzaakt.

Daarnaast is er het verhaal van dokter Robert L. Swezey, die gedurende 50 jaar de vingers van één hand wel knakte, terwijl hij dit bij zijn andere hand niet deed. Na die 50 jaar was er geen enkel verschil zichtbaar tussen beide handen.

Kortom, we kunnen concluderen dat het in de meeste gevallen niet slecht is om je vingers te knakken. Uiteraard kunnen er altijd uitzonderlijke situaties zijn waarin iemand het beter niet kan doen, maar in normale omstandigheden zal het geen kwaad kunnen.

Zijn er bijwerkingen?

Artritis werd lange tijd genoemd als mogelijke bijwerking van het knakken van de vingers. Met de huidige kennis kunnen we echter concluderen dat dit niet het geval is. Er zijn verder geen bekende bijwerkingen van het knakken van gezonde vingers. In theorie zou je een vinger uit de kom kunnen trekken, maar de kans daarop is zeer klein.

Als je al onderliggende klachten hebt aan je handen, zoals artritis, is het verstandig om dit met je arts te bespreken. Mocht je onverwacht toch bijwerkingen ervaren door het knakken van je vingers, is het eveneens raadzaam contact op te nemen met je arts. Het kan dan zijn dat je een aandoening hebt waardoor je deze bijwerkingen ervaart.

Verschil tussen vingers knakken en kraken

Er is een groot verschil tussen het knakken en kraken van de vingers. Bij het knakken van de vingers ontstaat het geluid door een luchtbel die zich tussen de gewrichten vormt en vervolgens vrijkomt. Dit is een onschuldig proces.

Het kraken van de vingers kan daarentegen betekenen dat er botten tegen elkaar schuren. Dit kan een teken zijn van een onderliggende aandoening.

Als je merkt dat je vingers echt kraken, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Dit kan duiden op een (beginnende) aandoening waarvan je nog niet op de hoogte bent.

Handen die vingers aan het knakken zijn

Veelgestelde vragen

We sluiten deze blog af met een aantal veelgestelde vragen over het knakken van vingers die nog niet behandeld zijn in het voorgaande deel van deze blog. Heb jij dit artikel en onderstaande vragen gelezen en zit je alsnog met een vraag? Laat deze dan onderaan deze pagina achter. Wij zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden voor je.

Hoe vaak kun je je vingers knakken?

Na de eerste keer knakken lukt het vrijwel nooit om het direct nog een keer te doen. Dit komt doordat je de bubbel in het gewrichtskapsel hebt losgemaakt en deze weer opnieuw gevormd moet worden. Dit kan gemiddeld gezien zo’n 20 minuten duren voordat je vingers weer kunnen knakken.

Hoe stop ik met het knakken van mijn vingers?

Als je vaak je vingers knakt door stress of nervositeit, kan het helpen om de onderliggende oorzaak van deze gevoelens aan te pakken. Probeer alternatieve gewoontes aan te leren, zoals het knijpen in een stressbal of het gebruiken van andere technieken om jezelf af te leiden. Gedragstherapie of mindfulness-oefeningen kunnen ook nuttig zijn om met stress om te gaan.

Waarom voelt het fijn om de vingers te knakken?

De exacte reden waarom mensen verlichting ervaren wanneer ze hun vingers hebben geknakt is nog niet helemaal duidelijk. De gedachte eerst was dat er meer ruimte zou zijn voor de gewrichten, maar dit kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden. Al met is er nog veel onduidelijk over dit gevoel.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *