Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
vetpercentage meten

Vetpercentage meten: hoe doe je dat?

Of je nu streeft naar een gezonder lichaam, een wedstrijd gaat doen of simpelweg nieuwsgierig bent naar je lichaamssamenstelling, het meten van je vetpercentage kan waardevolle inzichten bieden. Je vetpercentage is namelijk een essentiële indicator voor je gezondheid en het voorspellen van de kans op ziekten. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten. Zo behandelen we onder andere verschillende methoden om je vetpercentage te meten en geven we uitleg over de verschillen tussen deze methoden. Lees dus vooral verder als je graag meer wilt leren over het meten én interpreteren van je vetpercentage.

Wat is een vetpercentage?

Een vetpercentage verwijst naar het gedeelte van je totale lichaamsgewicht dat uit vet bestaat. Het biedt je dus inzicht in de verhouding tussen lichaamsvet en andere lichaamsmassa, zoals spieren, botten en organen. Het is belangrijk om te begrijpen dat niet al het lichaamsvet schadelijk is, terwijl dit vaak wel wordt gedacht. Een zekere hoeveelheid lichaamsvet is namelijk onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Vetmassa dient als een energiebron, beschermt organen en speelt een rol in hormoonproductie.

Te veel lichaamsvet daarentegen kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit geldt vooral voor visceraal vet (vet rond de organen). Een overmatig vetgehalte kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes en gewrichtsproblemen.

Vetpercentage meten is dus een manier om een beter beeld van je algehele gezondheid te krijgen en kan je helpen om een eerste stap naar een gezonder leven te zetten. Het is belangrijk op te merken dat gezonde vetpercentages verschillen tussen individuen en kunnen variëren op basis van leeftijd, geslacht en verschillende genetische factoren. Wat voor de een als een gezond vetpercentage wordt beschouwd, kan voor een ander wellicht net te veel of te weinig zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je arts, zodat je professioneel advies krijgt voor jouw specifieke situatie.

Waarom vetpercentage meten?

Waarom is het meten van je vetpercentage zo belangrijk? Als je het vorige onderdeel van deze blog hebt gelezen kun je het wel een beetje raden, maar hier beneden lees je het in detail.

Krijg een beeld van je gezondheid

Een van de meest belangrijke redenen om je vetpercentage te meten is om je algemene gezondheid te beoordelen. Een te hoog vetpercentage wordt geassocieerd met een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen. Door je vetpercentage te meten, kun je proactief werken aan een gezonder lichaam en zo ook een gezondere toekomst.

Fitnessdoelen

Als je een bepaald trainingsschema volgt of specifieke doelen nastreeft, zoals afvallen of spieropbouw, kan het meten van je vetpercentage helpen bij het monitoren van je voortgang. Het stelt je namelijk in staat om te beoordelen of je huidige lichaamssamenstelling in lijn is met je doelstellingen.

Het kan een duidelijker beeld geven dan alleen het meten van je gewicht, omdat je gewicht alleen géén adequaat beeld geeft van je vooruitgang. Zo kun je bijvoorbeeld aankomen door het sporten (spiermassa opbouwen), maar toch vetmassa verliezen. Een reguliere weegschaal laat je dit verschil niet zien.

Motivatie

Het bijhouden van je vetpercentage kan dienen als motivatie om gezondere keuzes te maken. Naarmate je vetpercentage daalt en je merkt dat je lichaamssamenstelling verbetert, kun je nog meer gemotiveerd zijn om je gezonde gewoonten voort te zetten. Je ziet immers dat je inspanningen resultaat hebben en dat kan zorgen voor veel aanvullende motivatie om te sporten en gezond te eten.

vetpercentage meten met huidplooimeter of weegschaal

Hoe kun je vetpercentage meten? 4 methoden

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om je vetpercentage te meten, elk met zijn eigen unieke voordelen en beperkingen. Hier zullen we enkele van de meest gebruikte methoden verkennen, zodat je een goed begrip krijgt van de opties die beschikbaar zijn. De 4 manieren om je vetpercentage te meten zijn:

 1. Weegschaal
 2. Huidplooimeter
 3. DEXA-scan
 4. Hydrostatisch wegen

Weegschalen die vetpercentage meten

Moderne weegschalen zijn uitgerust met een technologie die in staat is om je vetpercentage te schatten. Met de nadruk op schatten, aangezien deze methode er bekend om staat niet erg accuraat te zijn. Deze weegschalen sturen een zwakke elektrische stroom door je lichaam, die verschillend wordt beïnvloed door vet en spieren. Hoewel dit erg gemakkelijk is in gebruik, kunnen de resultaten variëren op basis van bijvoorbeeld hydratatie en maaltijdtiming.

Lees hier de uitgebreide uitleg over hoe je zo’n weegschaal zelf kunt gebruiken.

Huidplooimeter

Een huidplooimeter is een handig en goedkoop hulpmiddel voor het meten van je vetpercentage. Je dient echter wel te leren hoe je deze goed moet gebruiken. Het werkt door het meten van de dikte van de huidplooien op verschillende plekken van je lichaam. Deze metingen worden gebruikt om vervolgens je vetpercentage te berekenen. Het is echter sterk afhankelijk van de nauwkeurigheid van degene die de metingen uitvoert. Het kan dus enige oefening vereisen voordat je consistente resultaten hebt.

Lees hier de uitgebreide uitleg over hoe je zelf een huidplooimeter kunt gebruiken.

DEXA-scan (Dual-energy X-ray absorptiometry)

DEXA-scans zijn nauwkeurige methoden om lichaamssamenstelling te meten. Ze maken gebruik van röntgenstralen om de verhouding van vet, spier en botweefsel in je lichaam te bepalen. Hoewel ze nauwkeurig zijn, zijn ze over het algemeen beperkt tot medische en onderzoeksinstellingen. Vaak worden ze enkel uitgevoerd door artsen in ziekenhuizen of bij andere medische instanties.

Hydrostatisch wegen

Hydrostatische weging is een zeer nauwkeurige methode waarbij je ondergedompeld wordt in water. Vervolgens wordt de dichtheid van je lichaam gemeten. Deze methode wordt echter niet zo vaak gebruikt, aangezien het minder gebruiksvriendelijk is dan de overige methoden om je vetpercentage te meten.

Hoe kun je vetpercentage meten met een weegschaal?

Onderstaand zullen we je stap voor stap uitleg geven over hoe je met gebruik van een speciale weegschaal je vetpercentage kunt meten. We dienen hierbij de benadrukken dat deze weegschalen doorgaans niet heel accuraat zijn en je het moet zien als een schatting en niet als een exact percentage.

 1. Schaf een slimme weegschaal aan
  Tegenwoordig zijn slimme weegschalen waarmee je onder andere je vetpercentage kunt meten niet meer duur. Daarom hebben steeds meer mensen dergelijke weegschalen in huis. Bekijk hier het aanbod slimme weegschalen op Bol.com, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.
 2. Begin met een lege maag en lege blaas
  Het is altijd aan te raden jezelf in de ochtend te wegen en dit geldt ook voor het meten van je vetpercentage. Doe dit na het opstaan en nadat je naar het toilet bent geweest. Een lege maag en blaas minimaliseert namelijk de kans dat de resultaten beïnvloed kunnen worden.
 3. Plaats de weegschaal op een vlakke, harde ondergrond
  Zorg ervoor dat de weegschaal op een stabiele ondergrond staat, zoals een harde vloer. Heb je geen harde ondergrond? Probeer dan een stabiele ondergrond te creëren door een houten plaat of plank op de grond te plaatsen en hier de weegschaal op te zetten. Dit kan helpen om de metingen meer nauwkeurig te maken.
 4. Stel je persoonlijke informatie in
  Volg de instructies van de weegschaal om je persoonlijke informatie in te voeren, zoals leeftijd, geslacht, lengte, en eventueel activiteitsniveau. Dit helpt de weegschaal bij het berekenen van je vetpercentage.
 5. Ga stabiel op de weegschaal staan
  Stap op de weegschaal en zorg ervoor dat je op je blote voeten staat. Sta zo stil mogelijk en in het midden van de weegschaal, terwijl deze de metingen uitvoert. Indien aanwezig, neem de handgrepen goed vast. Er zijn echter ook weegschalen voor thuisgebruik die geen handvatten hebben.
 6. Consistentie
  Meet je vetpercentage op regelmatige basis, bij voorkeur op dezelfde tijd van de dag en onder dezelfde omstandigheden. Noteer de resultaten om voor jezelf bij te houden hoe zowel je gewicht als je vetpercentage veranderen over tijd. Op deze wijze kun je je trainingsschema aanpassen, daar waar nodig.

Hoe kun je vetpercentage meten met een huidplooimeter?

Het meten van je vetpercentage met een huidplooimeter is een veelgebruikte en goedkope methode. Het vergt echter wel wat oefening, alvorens je het op correcte wijze kunt uitvoeren. Hier beneden lees je een stappenplan zodat ook jij op de juiste wijze je vetpercentage kunt meten met een huidplooimeter.

 1. Koop of leen een huidplooimeter
  Een logische eerste stap, maar voordat je begint dien je natuurlijk wel een huidplooimeter te hebben. Deze zijn op veel plekken online beschikbaar, maar liggen ook vaak bij fysieke sport- en gezondheidswinkels. Bekijk hier een overzicht van huidplooimeters op Bol.com en kies degene die aansluit bij jouw wensen en budget.
 2. Bepaal de plekken die je gaat meten
  De meest gebruikte plekken op je lichaam zijn de triceps, het schouderblad, de borst, je bovenbeen en het midden van de buik. Elke huidplooimeter zal bij de instructies hebben staan welke plekken je dient te meten, om zo tot een percentage te komen.
 3. Meet je huidplooien
  Trek de huid voorzichtig omhoog, zodat er een plooi ontstaat. Gebruik de huidplooimeter om de dikte van de huidplooi te meten. Herhaal dit proces voor alle uitgekozen plekjes op je lichaam.
 4. Bereken het vetpercentage
  Gebruik de gemeten waarden om je vetpercentage uit te rekenen. Er zijn verschillende formules beschikbaar om dit te doen, afhankelijk van de plekken die je gemeten hebt. Elke huidplooimeter wordt geleverd met instructies en bijbehorende formules. Dus volg altijd de instructies van de specifieke huidplooimeter die je hebt aangeschaft.
 5. Consistentie
  Je vetpercentage meten met een huidplooimeter is iets wat je consistent moet blijven doen. Probeer dit bijvoorbeeld elke 2 weken met dezelfde omstandigheden uit te voeren. Denk hierbij aan hetzelfde tijdstip en dezelfde dag van de week. Noteer de resultaten en houd voor jezelf bij hoe je lichaam zich blijft veranderen.

Houd er rekening mee dat het meten van je vetpercentage met een huidplooimeter enige oefening vereist om nauwkeurig te zijn. Het is handig om initieel iemand te hebben die je kan helpen met de metingen, zodat je uitleg krijgt over hoe het zo efficiënt mogelijk gedaan kan worden.

Vetpercentage laten meten door een professional

Hoewel het zelfstandig meten van je vetpercentage erg handig kan zijn, kan het raadplegen van een professional natuurlijk veel nauwkeurigere resultaten opleveren. Hier bespreken we waarom en vooral wanneer je zou moeten overwegen om je vetpercentage te laten meten door een expert.

De voordelen van een professionele meting

Professionele methoden, zoals bijvoorbeeld DEXA-scans, bieden vrij nauwkeurige resultaten. Met het thuis meten van je vetpercentage zal het niet mogelijk zijn om net zulke nauwkeurige resultaten te krijgen. Professionals kunnen je daarnaast ook helpen bij het interpreteren van je resultaten. Natuurlijk is er online erg veel informatie te vinden, maar hier wordt geen rekening gehouden met jouw specifieke situatie. Een professional kan ter plekke adviseren over mogelijke gezondheidsrisico’s en andere belangrijke aspecten die te maken hebben met je vetpercentage.

vetpercentage laten meten door een professional

Wanneer kiezen voor een professionele meting?

Overweeg een professionele meting van je percentage als je zeer specifieke gezondheidsdoelen hebt, zoals het langdurig kampen met over- of ondergewicht of het meedoen aan een bodybuilding wedstrijd. Uiteraard kunnen er ook nog andere redenen zijn, maar houd er rekening mee dat een professionele meting niet zomaar voor iedereen toegankelijk is. Wil je dit laten doen zonder gegronde medische reden? Dan zul je hier hoogstwaarschijnlijk zelf voor moeten betalen. Overweeg dus zowel de voordelen als de kosten, alvorens je de beslissing neemt om een professionele meting uit te laten voeren.

Conclusie

Het meten van je vetpercentage kan dus erg waardevol zijn om je lichaamssamenstelling te begrijpen en je gezondheids- en fitnessdoelen meetbaar te maken. In deze blog hebben we verschillende methoden behandeld voor zowel het zelf meten als het laten meten door professionals.

Het begrijpen van je vetpercentage is een eerste stap in de juiste richting. Wat je ermee doet is natuurlijk de tweede stap. Of je nu streeft naar gewichtsverlies, spieropbouw of een algemene verbetering van je gezondheid, het meetbaar maken van je huidige situatie biedt gewoon veel inzicht.

Onthoud dat veranderingen in je lichaamssamenstelling tijd kosten en dat consistentie de sleutel tot succes is. Blijf gemotiveerd, stel realistische doelen voor jezelf en geniet van de ontwikkelingen die je lichaam ervaart. Mocht je alsnog vragen hebben over het meten van je vetpercentage, laat dan onderaan deze pagina een reactie achter. Wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *