Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin
Nutri-Score

Nutri-Score: maak bewuste keuzes

Misschien heb je het wel eens op wat producten in de supermarkt zien staan, maar misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Nutri-Score. Dit logo laat op een overzichtelijke wijze aan de consument zien hoe gezond of ongezond een product is. In deze blog geven we antwoord op de vraag wat de Nutri-Score is en leggen we uit wat elke afzonderlijke score betekent. Daarnaast geven we meer informatie over de score op producten in de Nederlandse supermarkten en hoe deze wordt berekend.

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score behoort tot de voedselkeuzelogo’s. Een voedselkeuzelogo is een logo dat het voor de consument eenvoudiger moet maken om te bepalen of een product gezond is of niet. Het logo dient op de voorkant van een product te staan, zodat het direct zichtbaar is, nog voordat je het product in je handen hoeft te hebben.

De gezondheid van een product wordt op twee manieren getoond in het logo. Allereerst wordt dit bepaald op basis van een letter. Dit wordt getoond middels een A, B, C, D of E. Hierbij is de letter A het meest gezond en de letter E het meest ongezond. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een kleur, zodat het nog eenvoudiger is om te bepalen of het product wel of niet gezond is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de kleuren groen tot oranje. Hierbij is donkergroen het meest gezond en donkeroranje het meest ongezond.

Middels de Nutri-Score valt in één oogopslag te bepalen of een product gezond is en dus of het in je eetpatroon past. Nu dienen we natuurlijk wel nog te achterhalen hoe bepaald wordt welk product gezond is en welk product niet. Onderstaand lees je hoe de uiteindelijke Nutri-Score van een product wordt berekend.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score is ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers en wordt bepaald aan de hand van verschillende ingrediënten. Sommige ingrediënten geven een betere score en andere ingrediënten halen de score weer omlaag. Uiteindelijk wordt dus bepaald of een product een A, B, C, D of E krijgt. Deze Nutri-Score wordt uiteindelijk op de verpakking van het product gedrukt en de consument kan de score eenvoudig zien.

Ingrediënten die zorgen voor pluspunten

Een hoge aanwezigheid van de volgende ingrediënten heeft positieve invloed op de Nutri-Score: fruit, groente, eiwit, vezels, peulvruchten en noten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elk product dat bijvoorbeeld veel eiwit bevat een goede score heeft. Ook de andere ingrediënten spelen hierbij een rol, net zoals het totale aantal calorieën van het product.

hoeveel groente per dag
Ook interessant: Hoeveel groente per dag is genoeg?

Ingrediënten die zorgen voor minpunten

Een hoge aanwezigheid van deze ingrediënten heeft een negatieve invloed op de Nutri-Score: verzadigde vetten, suikers, zout en calorieën. Bevat een product dus veel van deze ingrediënten? Dan is de kans groot dat het (redelijk) slechte score krijgt en dus wordt gezien als een ongezond product.

Nutri-Score in Nederland

De Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk en won van twee andere voedselkeuzelogo’s de strijd om het officiële voedselkeuzelogo van Nederland te worden. De concurrenten (Keyhole uit Scandinavië en Traffic Light uit het Verenigd Koninkrijk) werden als minder geschikt gezien, bleek uit een onafhankelijk consumentenonderzoek in 2019. De Nutri-Score wordt namelijk ook al door andere landen om ons heen gebruikt (Duitsland, België, Luxemburg en Zwitserland) en is voor de consument het meest overzichtelijk.

De Rijksoverheid heeft bepaald dat Nederland een officieel voedselkeuzelogo nodig heeft om meerdere redenen. De meest belangrijke reden: zo’n 50% van de Nederlanders heeft op dit moment overgewicht. Dit is zonder twijfel één van de belangrijkste gezondheidsproblemen voor de bevolking op dit moment. Vandaar dat een voedselkeuzelogo, zoals de Nutri-Score, zo belangrijk wordt geacht. Dit is met name hulpvol voor de consument die meer moeite heeft om te bepalen of een product gezond is of niet.

Een jonge vrouw met gezond gewicht in de keuken
Ook interessant: Wat is een gezond gewicht?

De voordelen van de Nutri-Score

Het toevoegen van de Nutri-Score op producten in de supermarkt biedt verschillende voordelen. Onderstaand hebben we de 6 meest prominente voordelen dan ook uitgewerkt. Mocht je nog twijfelen over wat de Nutri-Score voor jou kan betekenen, dan is het zeker aan te raden om onderstaande voordelen eens door te lezen.

Productkennis van de consument wordt beter

Doordat in één oogopslag zichtbaar wordt of een product gezond is of niet, kan de productkennis van mensen verbeteren. Wanneer je bijvoorbeeld weinig weet van welke producten gezond zijn en welke juist niet, kan dit eenvoudig verbeteren door op de Nutri-Scores van deze producten te letten. Waarschijnlijk zal dit zelfs al onbewust gebeuren, zonder dat je door hebt dat je eigenlijk aan het leren bent over verschillende producten en ingrediënten.

Gemakkelijk bepalen welk product gezond is

Wanneer je in de werk of schoolpauze even de supermarkt in loopt om een product te kopen, wordt het kinderlijk eenvoudig om een gezonde lunch samen te stellen. Als in de toekomst elk product een Nutri-Score heeft, kun je gemakkelijk kiezen voor producten met een hoge score. Zo kies je heel eenvoudig gezonde producten uit, zonder dat je echt de etiketten hoeft te lezen. Uiteraard is dit niet enkel van toepassing voor een lunchpauze, maar voor al je wekelijkse boodschappen.

gezond ouder worden door een man met baard in een t-shirt
Ook interessant: Gezond ouder worden: 8 tips

Eenvoudiger om producten met elkaar te vergelijken

Het vergelijken van verschillende producten wordt eenvoudiger door de Nutri-Score. Op het moment dat elk product een score heeft, kun je deze simpelweg met elkaar vergelijken. Zo bepaal je wat de meest gezonde keuze is door enkel naar de etiketten te kijken.

Bewustzijn van de consument wordt groter

Een ander voordeel van de Nutri-Score is dat het bewustzijn kan groeien door de aanwezigheid van een voedselkeuzelogo. Stel je hebt een standaard tussendoortje dat je bij de supermarkt haalt. Wanneer het etiket van dit product ineens een negatieve Nutri-Score bevat, kan dit best confronterend zijn. Dit geldt zeker voor mensen die juist op hun gezondheid willen letten en bijvoorbeeld willen afvallen. De score kan het bewustzijn vergroten en zo uiteindelijk bijdragen aan een meer verantwoorde keuze.

Fabrikanten worden gestimuleerd hun producten te verbeteren

De (verplichte) aanwezigheid van de Nutri-Score op producten kan ook voor de fabrikanten gevolgen hebben. Zo kan dit stimuleren om het product te verbeteren, om zo bijvoorbeeld van een B naar een A te gaan. Uiteraard geldt dit ook voor producten die een erg lage score hebben. Dit kan de consument afschrikken, waardoor het product mogelijk minder vaak wordt gekocht. Dit kan voor de producenten dan weer extra motivatie zijn om de samenstelling van het product te veranderen om een betere Nutri-Score te krijgen.

Bewerkt voedsel
Ook interessant: Bewerkt voedsel: alle informatie op een rijtje

Het wordt toegepast in meerdere Europese landen

De Nutri-Score wordt al door meerdere Europese landen toegepast. Dit zal ervoor zorgen dat het ook op vakantie in het buitenland eenvoudiger wordt om in de supermarkt een gezonde keuze te maken. Je hoeft het etiket dan (bijna) niet meer te lezen, wat vaak sowieso al lastiger is in het buitenland. Uiteraard dien je altijd op te letten i.v.m. mogelijke allergieën, maar bepalen of een product gezond is of niet wordt in ieder geval gemakkelijker.

Gezondere keuzes maken met de Nutri-Score

Nu je deze blog hebt gelezen, weet je wat de Nutri-Score is, hoe deze wordt berekend en wat het nut is van deze score. Door producten een A, B, C, D of E te geven, wordt het voor consumenten veel eenvoudiger om te bepalen of een product gezond is of niet. Dit kan op zowel kleine als grote schaal positieve gevolgen hebben. Op kleine schaal kan dit voor een individu zorgen dat hij of zij gezondere keuzes gaat maken. Uiteindelijk kan dit op grote schaal mogelijk een invloed hebben op het toenemende probleem van overgewicht in Nederland.

Al met al is de toekomstige toevoeging van de Nutri-Score als officieel voedselkeuzelogo volgens ons een prima ontwikkeling. Hoe meer mensen bewust worden van hoe (on)gezond hetgeen is dat ze eten, hoe meer mensen hopelijk vaker een verantwoorde keuze zullen maken.

Tip!

Vond je dit een interessante blog? Lees dan meer van zulke blogs in de categorie gezondheid.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om een zo accuraat en betrouwbaar mogelijk advies te geven. Hoewel onze artikelen feitelijk onderbouwd zijn, raden wij in het geval van klachten altijd aan om contact op te nemen met een dokter of specialist.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *