Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Funnel Filter Checkmark Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin
twee mensen met een stuk papier met coronavirus geschreven

Coronavirus, hoe ga je er mee om?

Heel de wereld is inmiddels in de ban van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dit virus dat zich enorm snel verspreid, heeft grote impact op het dagelijks leven van enorm veel mensen. Deze blog is bedoeld om wat meer inzicht te geven in hoe het virus zich verspreid heeft en wat we hier als mensen aan kunnen doen om de grootte van de besmetting enigszins in te dammen. In tijden als deze is het belangrijk om goed te luisteren naar wat de experts aangeven en hier ook daadwerkelijk naar te handelen.

Disclaimer

Alle informatie in deze blog is afkomstig van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Wij bieden géén medisch advies en als je mogelijke klachten ervaart dien je contact op te nemen met je huisarts. Het doel van deze blog is enkel en alleen om mensen op te hoogte te stellen van de situatie en aan te sporen de oproepen en maatregelen van de overheid uiterst serieus te nemen. De gezondheid van onze samenleving staat te allen tijde voorop en hier dient iedereen zichzelf dagelijks aan te herinneren. Het RIVM heeft een vragen- en antwoorden pagina waarin ze alle mogelijke vragen over het nieuwe coronavirus (COVID-19) behandelen.

Waar is het nieuwe coronavirus ontstaan?

De regio Wuhan in China is de eerste plek waar het nieuwe coronavirus zijn uitbraak heeft gehad. Dit was in december 2019. Sindsdien heeft het zich razendsnel verspreid door de hele wereld en zijn vele landen getroffen, sommige zwaarder dan andere. Op 27 februari 2020, twee maanden na de eerste besmetting in Wuhan, was ook de eerste besmetting in Nederland helaas een feit. Gezien de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus zijn er sinds de eerste besmetting vrijwel dagelijks nieuwe gevallen geconstateerd.

Wat is een coronavirus?

Een coronavirus is niet nieuw, aangezien we deze virussen al kennen van vóór de uitbraak van COVID-19. MERS en SARS zijn namelijk beide ook coronavirussen. Een coronavirus kan ervoor zorgen dat de drager ervan infecties krijgt aan de longen en luchtwegen. Doorgaans zijn de klachten van een coronavirus gelukkig niet zwaar en blijft het bij milde klachten, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. De bekendere coronavirussen (MERS en SARS) daarentegen kunnen ernstige klachten veroorzaken.

Wat is het nieuwe coronavirus?

De andere naam voor het nieuwe coronavirus is ook SARS-CoV-2. Wanneer iemand het virus draagt en vervolgens ziek wordt, noemen we deze ziekte COVID-19. Omdat we deze ziekte nog niet kennen zijn mensen hier niet immuun voor en is er géén vaccin. Gemiddeld genomen zal één ziek persoon weer twee andere mensen besmetten. Zo kunnen de besmettingen in zeer korte tijd dus op enorme schaal plaatsvinden, zoals het op dit moment dus ook gebeurt in grote delen van de wereld. Het enige wat we als mens kunnen doen is strenge maatregelen hanteren, om het aantal besmettingen in ieder geval uit te stellen, zodat het zorgstelsel deze zware last kan dragen.

Welke klachten kun je ervaren van het coronavirus?

De meeste bekende klachten van het nieuwe coronavirus zijn klachten aan de luchtwegen en koorts. Mensen beginnen veel te hoesten en zijn snel kortademig. Hierdoor kan er een benauwd en bedrukkend gevoel ontstaan in het gedeelte van de borst.

Wat kunnen we er tegen doen?

De kans dat we verdere besmettingen volledig gaan tegenhouden is niet meer mogelijk. Echter, wat we wel kunnen doen is de snelheid waarin mensen besmet worden vertragen. Hierdoor wordt het zorgstelsel niet enorm overbelast, wat wel zal gebeuren als we geen maatregelen nemen. Een overbelast zorgstelsel wil zeggen dat niet alleen zieke mensen door het coronavirus, maar ook andere mensen die ernstig ziek zijn of in een levensbedreigende situatie zitten niet meer adequaat geholpen kunnen worden. Zoals je begrijpt kunnen de gevolgen hiervan enorm zijn.

Het vertragen van het aantal besmettingen t.b.v. het verlagen van de last voor ons zorgsysteem wordt ook wel Flatten The Curve genoemd. In deze video van NOS op 3 wordt dit gedetailleerd uitgelegd:

Nu je dus weet waarom deze strenge maatregelen worden genomen, leggen we hier uit wat je zelf kunt doen om hieraan mee te helpen.

Was je handen

Grondig je handen wassen doet meer goed dan je in eerste instantie zult denken. Probeer erop te letten dat je wat vaker je handen was met zeep. Was ze grondig en doe dit voor minimaal 20 seconden per keer.

Doe aan social distancing

Probeer zo min mogelijk onder de mensen te komen. Indien het mogelijk is, wordt thuiswerken sterk aangeraden. Ondanks dat het zonnetje begint te schijnen, zoek publieke plekken niet op. Zo voorkom je dat jij (onbewust) het virus krijgt en dit ook weer doorgeeft aan andere.

Houd minimaal 1,5 meter afstand

Sommige zaken zijn nu eenmaal echt noodzakelijk, zoals boodschappen doen of het ophalen van medicijnen. Wanneer je het huis verlaat en op plekken komt waar meerdere mensen zijn, zorg dan dat je minimaal 1,5 meter afstand houdt. Dit betekent dus ook geen handen schudden. Zo verklein je de kans om een ander te besmetten, of om door een ander besmet te worden.

Hoest of nies in je elleboogholte

Je handen verspreiden enorm veel bacteriën. Als je in je hand hoest of niest zitten deze dus boordevol bacteriën. Hiermee raak je ook weer enorm veel oppervlakken aan, waar je dus mogelijk het besmettelijke coronavirus kunt achterlaten. Als je in je elleboog hoeft of niest verklein je deze kans aanzienlijk.

Heb je (milde) klachten, blijf thuis!

Zelf bij zeer milde klachten dien je gewoon thuis blijven. Vraag dan een familielid of andere bekende of ze voor jou bijvoorbeeld de boodschappen kunnen doen. Zo kun jij uit voorzorg thuis blijven en voorkom je de (mogelijke) besmettingen van andere mensen.

Vrouw snuit haar neus en ligt ziek op bed en wilt haar weerstand verhogen
Ook interessant: Weerstand verhogen in 7 stappen

Gebruik papieren zakdoekjes

Papieren zakdoekjes gooi je direct weg na gebruik. Mocht je ziek zijn, dan nies je in een papieren zakdoekje en gooi je dit meteen weg. Ook zo verklein je de kans op besmetting. Ook als je (nog) geen klachten hebt dien je dit te doen. Je kunt namelijk al het virus dragen zonder dat je klachten ervaart.

Doe je het niet voor jezelf, dan doe het voor een ander!

Houd goed in het achterhoofd dat je de maatregelen misschien niet voor jezelf doet, maar juist voor de meer kwetsbare mensen in de samenleving. Denk hierbij aan ouderen of mensen met hart- of longklachten. Misschien word jijzelf niet of nauwelijks ziek als je besmet raakt. Echter, wanneer jij besmet bent en iemand anders ziek maakt die wél kwetsbaar is, zijn de gevolgen groot. Daarnaast kunnen deze mensen ook weer andere mensen besmetten en je hebt in de Flatten The Curve video kunnen zien dat we dat willen voorkomen.

Het heeft dus geen zin om eigenwijs te zijn. Het is niet ‘dapper’ als je gewoon de straat op gaat wanneer het niet nodig is, maar eigenlijk best wel egoïstisch. Houd je gewoon aan de richtlijnen van de overheid. Je helpt je medemens er enorm mee!

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om een zo accuraat en betrouwbaar mogelijk advies te geven. Hoewel onze artikelen feitelijk onderbouwd zijn, raden wij in het geval van klachten altijd aan om contact op te nemen met een dokter of specialist.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *